michael kors portemonnaie nike roshe run louboutin sneaker nike air presto abercrombie münchen nike sb stefan janoski max hollister berlin oakley schweiz ray ban outlet ralph lauren pullover nike presto nike air force nike air max 2016 nike air huarache damen pandora schweiz ralph lauren schweiz nike air max thea beige oakley brillen lacoste polo pandora schmuck polo ralph lauren pullover ray ban clubmaster nike roshe nike store

Interjúk

„A minőség a siker garanciája!” – Beszélgetés Erdélyi Attilával


Erdelyi kep interjuhozMár több mint 6 éve annak, hogy megalakult az Alpha Implant Kft. A cége életében mit tart az eddigi legnagyobb eredménynek?

A legfontosabb eredményünk, hogy az Alpha-Bio rendszer piacvezetővé vált Magyarországon. Ennek oka a legjobb ár/érték arányban keresendő, ugyanis egy olyan egyszerűen használható, magas minőségű és kedvező árú implantátumot ajánlunk a felhasználóinknak, amely megfelel az elvárásaiknak. A rendszer minőségét a Nobel Biocare-háttér biztosítja, hiszen leányvállalatként ugyanazoknak a követelményeknek kell megfelelnünk a gyártás és a minőség-ellenőrzés során. Számunkra legfontosabb az ügyfeleink elégedettsége, ezt igyekszünk elérni az azonnali kiszolgálással, a különböző kurzusok szervezésével és a rugalmas garanciafeltételekkel is.

Jelmondatunk: A minőség a siker garanciája. Ezt a magas minőséget biztosítjuk a termékeinkkel és a szolgáltatásainkkal.

Az elmúlt évtizedben az implantológia piaca is komoly átalakuláson ment át hazánkban, sokan megjelentek itt, illetve sokan távoztak. Mit gondol erről a folyamatról?

Véleményem szerint az orvosok számára az a legfontosabb hosszú távon, hogy megbízható partnerekkel dolgozzanak együtt. Az elmúlt 6 év bizonyította, hogy az Alpha-Bio implantátumok kiválóan használhatóak a mindennapokban, a felmerülő igényeket képesek vagyunk kiszolgálni, s a hosszú távú együttműködés a célunk. A hirtelen megjelenő, majd eltűnő „szerencselovagok” sokat ártanak, elsősorban az orvosoknak, hiszen a páciensek velük állnak kapcsolatban. Ha már nem elérhető egy adott implantátumrendszer, de szükség lenne valamilyen protetikai elemre, az orvosnak kell megmagyaráznia, hogy miért nem tudja ellátni a betegét. Ez már rövid távon is nagyon károsan hathat egy rendelő megítélésére. Óvakodjunk az ilyen helyzetektől!

Az Upgrade Kongresszus főszponzoraként mit gondol arról, hogy miért érdemes a fogorvosoknak részt venni a rendezvényen, milyen újdonságokkal, illetve milyen gyakorlati ismeretekkel találkozhatnak majd a két nap folyamán?

A kongresszusok mindig nagyszerű lehetőséget jelentenek számunkra, hogy találkozzunk a már meglévő és jövőbeli ügyfeleinkkel, ezért mi is minden újdonságot bemutatunk a standunkon. Az Alpha-Bio mellett forgalmazzuk a Hu-Friedy kéziműszereket, az Osteogenics membránokat, az Osstell implantátumstabilitás-mérőt, a Dentalmaster páciensedukációs szoftvert. Az Alpha-Bio új CAD/CAM-felépítményeket, PEEK protetikai fejeket fejlesztett, szorosan együttműködünk a SmartGuide navigációs rendszer gyártójával is. Ezek az eszközök kipróbálhatók, megtekinthetők a kiállításon. Az implantológiai kongreszszuson prof. dr. Adi Garfunkel lesz a vendégünk, aki várhatóan nagyon érdekes előadást tart majd. Szombaton pedig dr. Rakics Péter vezetésével implantológiai, protetikai kurzust tartunk.

Kijelenthetjük, hogy cége meghatározó a magyarországi implantológiai piacon. A folyamatos fejlődés érdekében milyen tervei vannak a közeljövőben?

Idén kezdte meg a működését az oktatási központunk, amely telt házzal működik. A szeptembertől kezdődő időszakban még több érdekes előadást szervezünk, a visszajelzések alapján alakítjuk majd a programunkat. Továbbra is elsődleges célunk ügyfeleink magas szintű kiszolgálása, ennek érdekében tovább fejlesztettük a vállalatirányítási rendszerünket, hamarosan pedig elindítjuk webshopunkat, amely még egyszerűbbé teszi majd a rendelés folyamatát.

 

„A minőség a siker garanciája. Ezt a magas minőséget biztosítjuk a termékeinkkel és a szolgáltatásainkkal.”
„A tanulás a biztos jövő záloga!” – Interjú dr. Ignacio Sanz Martínnal

Sanz MartinA budapesti Upgrade Kongresszuson előadást fog tartani. Hallhatunk néhány gondolatot a főbb témáiról?

Az előadás az irányított sebészet körüli mítoszokat és a valós helyzetet fogja bemutatni. Szó lesz továbbá azon előnyökről, melyeket a megfelelően használt irányított sebészeti protokollal el tudunk érni, valamint arról, hogy mikor érdemes alkalmazni a módszert.

Kiknek ajánlaná a részvételt?

Azoknak a fogorvosoknak, akik az implantológia bármely területével kapcsolatban állnak. Nemcsak az implantátum beültetését végzők számára hordozhat új információkat az előadás, különféle tervezési és implantprotetikai megfontolásokról is szó fog esni.

Miért lehet szkeptikus a szájsebészek egy csoportja az irányított sebészeti eljárásokkal kapcsolatban?

Nagy valószínűséggel közülük sokan csak egyszer próbálkoztak ezzel a módszerrel, s a kezdetben felmerülő nehézségek és hibák miatt nem is tértek ehhez vissza. Ez érthető, hiszen egy teljesen új sebészeti eljárásról van szó, egyedi tanulási görbével. Véleményem szerint a technika által kínált előnyök felülmúlják az esetleges limitációkat, komplikációkat. A magas sikerarány eléréséhez azonban egyértelműen szükséges a megfelelő „training” elvégzése, valamint a precíz tervezés is.

A fogorvosok között nincs egyetértés az azonnal terhelhető implantátumokkal kapcsolatban. Önnek mi a véleménye a témáról?

Az azonnal terhelhető implantátumok egyértelmű előnyökkel rendelkeznek, a fogorvosok eszköztárában jelen kell lenniük. Kiemelkedő fontosságú a megfelelő páciensek kiválasztása, hiszen az elsődleges stabilitás eléréséhez elégséges volumenű csontszövet jelenléte szükséges. A stabilitás növeléséhez egyéb klinikai módszerekkel, például aláfúrással vagy bikortikális biztosítással is hozzájárulhatunk. Magasabb sikerarány érhető el a megfelelő implantátum- és csavarmenet-szerkezet kiválasztásával is. Mindent összevetve bizonyított azonban, hogy az azonnal terhelhető implantátumok sikeraránya alacsonyabb, mint a klasszikus módszerrel behelyezetteké (Sanz Sánchez és munkatársai, COIR 2014).

Nemcsak a klinikumban, hanem kutatóként is dolgozik. Néhány szóban be tudná mutatni a kutatási területét?

Leginkább a lágyszöveti regeneráció, valamint az implantálás területein vagyok érdekelt. A madridi Complutense Egyetemen kutatások folynak továbbá az irányított sebész, valamint a keményszöveti regeneráció témáiban is.

Miként látja a fogorvostudomány, azon belül is az impantológia és a parodontológia jövőjét a következő 5 év során?

Sokkal nagyobb figyelem fog irányulni a lágyszöveti regeneráció fontosságára, illetve a periimplantitis megelőzésére és kezelésére. Fontos feladat lesz továbbá a megbízható digitális technikák integrálása a jelenlegi fogászati eljárásokba.

Milyen tanácsokkal látná el új kollégáit, hogyan tudnak érvényesülni a fogorvosi szakmában?

Én is egy fiatal kutató és klinikus vagyok, így nehéz tanácsot adnom a velem egy korosztályba tartozó fogorvosoknak. Tapasztalataim alapján a legfontosabb, hogy bármilyen területen tevékenykedünk, mindig törekedjünk a tökéletesség felé. A tanulás a biztos jövő záloga.

Melyik szakmájában elért eredményére a legbüszkébb?

Nem tudnék kiemelni egy konkrét dolgot. Amire a legbüszkébb vagyok az, hogy a képzések során lehetőségem volt együttműködni és összebarátkozni igen sok kollégával Bostonban, Zürichben és Madridban is.

Köszönöm az interjút!

Dr. Wiedemann Petra

„Tapasztalataim alapján a legfontosabb, hogy bármilyen területen tevékenykedünk, mindig törekedjünk a tökéletesség felé.”
„A szakmai alázat és a betegek érdekének maximális tisztelete nélkül nem szabad dolgozni!”- Riport dr. Bartha Károllyal

 

Bartha Karoly nagyMájus 29-én kerül megrendezésre a IV. Endodontiai Kongresszus, melyet Ön fog megnyitni. Megtenné, hogy néhány szóban bemutatja, milyen főbb témákat fognak napirendre tűzni?

Az előadások szinte az endodontiai kezelés minden fázisát lefedik, hiszen lesz szó a diagnosztikáról (CBCT alkalmazása), a gépi tágítás egyes aspektusairól (történet, tágítók anyaga és gyártási eljárások), a csatorna végleges lezárásáról (meleg guttapercha technika), a fog végleges ellátásáról (üvegszálas csapok). Az endodontusok mumusa a műszertörés, lesz előadás ennek megoldásáról, a betört műszerek eltávolításáról is. Azért, hogy a „menthetetlen” fogakat ne kelljen minden esetben eltávolítani, ismernünk kell az endodontiai mikrosebészet lehetőségeit, amiről szintén hallani fogunk. Speciális téma a lézer alkalmazása az endodontiában, amely szintén ismertetésre kerül.

Kinek ajánlja a kongresszuson való részvételt?

Minden endodontia iránt érdeklődő számára véleményem szerint érdekes lehet a program. Számomra különösen kedvesek azok az előadások, amelyeken az amúgy nagy valószínűséggel eltávolításra kerülő fogak megmentésére szolgáló mikrosebészeti módszerekről, illetve a betört műszerek eltávolításáról lesz szó.

A kongresszuson előadóként is szerepel. Megtenné, hogy néhány szóban bemutatja az előadását?

Abban hiszek, hogy alapvető anyagtani ismeretek nélkül a fogorvos nem tud az igen gazdag kínálatban eligazodni. Ez vonatkozik a gépi tágítókra is, azok anyaga, illetve az előállítás módja nagyban befolyásolja a várható viselkedést, tehát biztosabban tudunk választani az ajánlott műszerek közül.

Miként látja a fogászat, ezen belül szakterülete, az endodontia jövőjét 5 év múlva?

Az endodontia hihetetlen fejlődésen ment keresztül, ami töretlenül folytatódik. Ennek ellenére azt gondolom, hogy bár minden fogorvosnak jogosítványa van ezen a területen dolgozni, remélhetőleg egyre többen fogják belátni, hogy speciális tudásra van szükség a magas színvonalú endodontiai munkához. Vagyis a specializálódásban hiszek, azt vallom, hogy mindenki inkább azt csinálja, amihez legjobban ért, a „polihisztorok” ideje feltehetően lejárt.

Mit tanácsolna a frissen végzett kollégáinak, hogyan tudnak szakmai sikereket elérni?

Tanácsom talán régimódinak tűnik a mai haszonelvű világban, de nagyon egyszerű: A szakma iránti alázat és a betegek érdekének maximális tisztelete nélkül nem szabad dolgozni. Mi vagyunk a betegekért és nem fordítva. Ha ezt nem felejtik el, akkor feltehetően megbecsülés és sikeres szakmai jövő vár rájuk. Egy dolog viszont biztos, így mindig tiszta lelkiismerettel, nyugodtan fognak aludni. Hogy ez mennyit ér, talán fiatalon még nem látják át, de majd idővel bizonyosan rájönnek.

Köszönöm az interjút!

Dr. Wiedemann Petra

„Abban hiszek, hogy alapvető anyagtani ismeretek nélkül a fogorvos nem tud az igen gazdag kínálatban eligazodni.”
Hogyan lesz egy startup cégből a digitális fogászat meghatározó szereplője? – Riport dr. Varga Endrével

Varga Endre„A fejlesztés minden mozzanata gyakorló fogorvosi logikára és klinikai felhasználásra tervezve készült. Nem szoftvert fejlesztünk, és nem sablont nyomtatunk, hanem komplett megoldást kínálunk a fogorvosok számára. Azt hiszem, talán ez a mi legnagyobb értékünk.” A SMART Guide navigációs rendszert kifejlesztő cég alapítójával beszélgettünk, hogy megtudjuk, mi van a sikertörténet mögött.

Mivel foglalkozik a cég?

Műtéti beavatkozásokhoz fejlesztünk olyan digitális rendszereket, melyek kiszámíthatóbb eredménnyel segítik az orvost a magasabb szintű betegellátásban. Az első termékünk a SMART Guide, mely egy navigációs rendszer, implantációval foglalkozó fogorvosok számára.

Hogyan kerültél kapcsolatba a számítástechnikával, fogorvosként?

Mindig is érdekelt a digitális világ és az orvostudomány kapcsolata. Otthon is ezt láttam, hiszen édesapám a traumatológia területén foglalkozott biomechanikával és véges elemes analízissel. Már a szakdolgozatomat is számítógépes tervezésből írtam, majd megpályáztam egy PhD-ösztöndíjat Svájcban. Az egy fantasztikus időszak volt, sokat tanultam arról, hogy mi van a klinikum másik oldalán, illetve hogy milyen jó dolgok tudnak abból születni, ha egy asztalhoz leültetünk több különböző területhez értő embert.

Miért jöttél haza Svájcból?

A kérdés jogos, marasztaltak, és meg is fordult a fejemben, hogy maradjak. Viszont motoszkált bennem egy gondolat, amely szerint a tudományos témám kapcsán megszerzett tudásból lehetne valami jó dolgot csinálni. Hazajövetelemben nagy szerepe volt annak, hogy ezt meglépjem. Elsősorban sosem a pénz motivált, hanem az, hogy valami kiemelkedő dolog alkotásában vegyek részt.

Igazi „startup sztori” a tiétek, miként indult ez el?

Amikor visszajöttem Magyarországra, egy elég turbulens időszak következett. Szegeden folytattam a PhD-munkásságomat, Budapesten dolgoztam egy rendelőben, ahol volt lehetőségem egy nagyszerű ember mellett dolgozni, akit mai napig a mentoromnak tartok. Mindent, amit akkor az implantológiáról megtanultam, azt neki köszönhetem. Ott rengeteg komplikált implantációs esettel találkoztam, mely felvetette bennem a kérdést, hogy miért nem használnak a kollégák rutinszerűen olyan technológiákat, melyek segítik a munkájukat. Gondolok itt a modern képalkotásra, a számítógépes tervezésre és a navigációra. Véleményem szerint minden a felé mutat, hogy ezek egyre inkább elfogadott, és a mindennapi használatba illesztett megoldások lesznek. Ezzel a gondolattal a fejemben kezdtem összeszervezni egy kis csapatot, hogy belevágjunk a fejlesztésekbe. Egy szoftverfejlesztő kollégával kezdtük 2011-ben, majd gyorsan hárman lettünk, velük Svájcban is együtt dolgoztunk. „Üzleti Angyalként” egy családi barát kezdte támogatni a projektünket, üzleti tudással és tőkével egyaránt. Ő a mai napig tereli a gondolatainkat, és mentorálásával segíti a cég fejlődését. A pénzügyi szektorból érkező üzletemberként világos és perspektivikus gondolkodása mindig jó irányba rakja a céget. A kezdeti idő nagyon romantikus volt, olyan, amilyet a filmekben lát az ember. Egy családi ház padlásán volt az „irodánk”, az első nagyobb értékű gépeink pedig a garázsban kerültek beüzemelésre. Két asztalnál és négy monitornál ültünk a szoftverfejlesztő kollégákkal reggeltől estig, miközben szépen bővülgetett a csapat.

Mit tartasz a legnagyobb szerencsédnek, és mi volt a legnehezebb?

Alapvetően szerencsésnek tartom magam és az egész helyzetet, hiszen a szakmám, a tudományos témám és a cég tevékenysége tökéletes átfedésben vannak egymással. Ráadásul a digitális technológiák fejlődése és terjedése soha nem látott ütemben halad az egészségügyben – világszerte. Magyarországon külön szerencse, hogy a szakma igen magas színvonalat képvisel. Az egyetemek és a szakmailag elismert kollégák támogatása is rendkívül sokat jelent számunkra, hiszen klinikailag releváns fejlesztések és tudományos megalapozottság is csak így képzelhető el a fejlett világban. Az elején többen próbáltak lebeszélni, de én biztos voltam abban, hogy mit akarok. A legnehezebb talán az, hogy az implantológiai navigáció kommunikációját rendbe rakjuk, hiszen ez az, ami eléggé félre van csúszva nemcsak az országban, de Európa több helyén is. Ezen dolgozunk, és úgy gondolom, eddig sikeresek vagyunk ebben.

Milyen hatással voltak rád ezek az évek?

Nagyszerű emberek vesznek körül, úgy látom, hogy jó hatással vagyunk egymásra, és szerintem ez a hosszú távú fejlődés alapja. Teljesen más aspektusból és több oldalról szemlélem a dolgokat, közelítem meg a feladatokat, mint néhány évvel ezelőtt.

Hányan vagytok most, milyen célok vezérelnek titeket a jövőben?

Jelenleg tízen vagyunk főállásban, és sokan kapcsolódnak a munkánkhoz akár fejlesztési, akár tudományos téren. Kiemelkedően jó emberekből áll össze a csapat, akik mind hisznek a cégben. Nagyon különbözőek vagyunk, és bízunk egymás szakmaiságában, hiszen egy ilyen projekt megvalósításához közös nevezőre kell hozni orvosokat, szoftverfejlesztőket, mérnököket és értékesítőket egyaránt. A célunk egyértelműen az, hogy globálisan meghatározó szerepet töltsünk be a navigációs technológiák fejlesztésében és értékesítésében. Ehhez a témához világviszonylatban is kevesen álltak hozzá ennyire koncentráltan. Mi egy dolgot csinálunk, de azt úgy gondolom, hogy kellő megalapozottsággal és elhivatottsággal. Már most büszkék vagyunk arra, hogy egy olyan dolgot hoztunk létre, melyet a világ élmezőnyével hasonlítanak össze, de a nemzetközi piaci sikerig vezető út még hosszú lesz. Jelenleg már folynak előkészületek, tárgyalások és bizonyos országokban tesztüzemek is, melyek mind a nemzetközi nyitást alapozzák meg.

T.L.

„Az első bárányfejért én mentem el egy falusi vágóhídra, hogy megtörténhessenek az első állatmodell-kísérleteink.”
Gyakorlat teszi a mestert! – Beszélgetés dr. Jos Zsombor Gallal

 

Gal ZsomborKérem, hogy néhány gondolattal mutassa be, miről fog előadást tartani a budapesti Upgrade Konferencián!

A „SKY Fast & Fixed” felépítés, amiről előadásom szól, lehetővé teszi a foghúzás utáni azonnali implantációt, valamint a fogtechnikai ellátást rögzített híddal, és mindezt egyszeri beavatkozással. A beteg még aznap megkapja a rögzített hidat, mely azonnal meg is terhelhető. Ez a felépítés leginkább azokra a betegekre vonatkozik, akiknél fennáll a fogveszteség kockázata, vagy már bizonyos okok miatt teljesen fogatlanná váltak, és kivehető protézisekkel próbálkoznak.

Kinek ajánlja az előadásán való részvételt?

Elsősorban tapasztalt implantológusoknak, szájsebészeknek, valamint olyan szakorvosoknak, akik jártasak az implantológiában, és egy új rendszert szeretnének kipróbálni.

Miként látja a fogászat, ezen belül egyik szakterülete, az implantológia jövőjét, 5 év múlva?

Véleményem szerint a fogászat, és ezen belül az implantáció jövője is a digitalizáció irányába halad. Már most elkezdődött az úgynevezett „guided surgery” – irányított műtét –, ami 5 év múlva még fejlettebb lesz. A fogorvosokat az egyre fejlődő és korszerűbb, többdimenziós gépek fogják segíteni a munkájukban.

Mit tanácsolna a frissen végzett kollégáinak, hogyan tudnak szakmai sikereket elérni?

„Gyakorlat teszi a mestert” – szól a régi közmondás. Én is csak ezt tudnom tanácsolni a frissen végzett kollégáknak: gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni! Továbbképzéseken, előadásokon, kongresszusokon részt venni, tapasztaltabb kollégákkal konzultálni, és elég bátornak lenni ahhoz, hogy új dolgokat próbáljanak ki a szakmában.

Mit gondol, minek vagy kinek köszönheti Ön a szakmai sikereit?

Elsősorban szüleimnek, akik 6 éves koromban elhoztak Németországba, és úgy neveltek, hogy sose érezzem magam idegennek ebben az országban. Nekik köszönhetően Németország egyik legjobb fogorvosi egyetemén tanulhattam, Heidelbergben. Viszont mindezek mellett nagyon sok akarat, ambíció és kitartás is kellett mind a hosszú egyetemi évek alatt, mind az után, hogy

külföldön önálló fogorvosként megálljam a helyem.

Ön lesz Németország első űrturistája. Hogy jött az ötlet, hogy elkezdje a kiképzést?

Tulajdonképpen egy golfversenyen ismerkedtem meg azzal a személlyel, aki az űrturistaprogrammal foglalkozott, és mivel gyerekkori álmom egyszer az űrbe repülni, ezért nem is gondolkodtam sokat. A tesztek után sikerült első németként bekerülnöm a programba.

Mesélne néhány szót a kiképzéséről? Hol történik?

2012 óta már több országban folynak a kiképzések, többek között az Egyesült Államokban, Új-Zélandon, Ausztráliában, Svédországban, Franciaországban, Hollandiában, Oroszországban. A különböző országokban különböző módon zajlanak: vadászgép-repülés, szimulációs tréning, G-force tréning, súlytalansági állapot megismerése (Zero G), víz alatti kiképzés, ejtőernyőzés, bungee-jumping, elméleti órák, valamint orvosi vizsgálatok is részét képezik a kiképzésemnek. Ezekre a kiképzésekre azért van szükség, mivel az űrhajó fedélzetén csak ketten fogunk ülni: a pilóta és én, mint másodpilóta. A felszállás várható időpontja 2 év múlva lesz, amikor 3500 km/h sebességgel, 103 km magasra és 6 G erővel repít minket az űrhajó az űrbe.

Melyik eddigi sikerére – legyen az szakmai, sport vagy bármi egyéb – a legbüszkébb?

Szakmai téren az öt csillaggal kitüntetett magánrendelőm („5-Star Praxis”) a legnagyobb eredményem, mely egyedi Németországban, és idén ünnepli 10 éves évfordulóját. A sportban pedig a 2001-ben megnyert orvosi teniszvilágbajnoki címre vagyok a legbüszkébb, valamint hogy 2010 és 2012 között német golfbajnok volt a csapatunk. Emellett természetesen a családomra vagyok a legbüszkébb, akik mindig mellettem állnak, és mindenben támogatnak.

Köszönöm az interjút!

Dr. Wiedemann Petra

A legfontosabb az „individuális recall” – Beszélgetés dr. Dombi Csabával

Dombi riporthozMájus 30-án kerül megrendezésre a II. Prevenciós és Szájhigiénikus Kongresszus, melynek szakmai programját Ön állította össze. Megtenné, hogy néhány szóban bemutatja milyen főbb témákat fognak napi rendre tűzni? Milyen szempontok szerint állította össze a programot?

Nagyon sok szeretettel köszöntök minden érdeklődőt a II. Prevenciós és Szájhigiénikus Kongresszus alkalmával. A rendezvény szervezése során két fő szempontot ítéltem lényegesnek. Az egyik, hogy minden előadás olyan érdekes és színvonalas legyen, amit magam is szívesen hallgatok végig. A másik fő szempont, hogy legyen egy egységes tematika, egy olyan alapgondolat, amely végigível az egész napon, és többékevésbé egységbe foglalja az előadásokat. Ez utóbbit azonban igyekeztünk nem túlzásba vinni, nehogy egysíkú legyen a program. A tematika most egyértelműen az egyéni szájhigiénia, ami a fogorvosi munka sikerének fontos záloga. Lényeges kérdés, hogy hogyan oldhatja meg a páciens a minden igényt kielégítő, rendszeres fogtisztítást, és ehhez miként illeszkedik a fogorvos és a klinikai fogászati higiénikus a felvilágosító munkájával, a klasszikus és modern eszközök használati instrukciójával és az eredmények monitorozásával. Az egyéni szájhigiéné problémaköre kiterjed ezután a fogágybetegségben szenvedő betegek speciális higiénés módszereire, a xerostómiás betegek fokozott rizikó miatti speciális igényeire, és azokra a kórképekre, melyek a szájüregen túlmutatva az egész szervezet és a fog-, illetve szájbetegségek kapcsolatát szemléltetik. A modern és egyre hatékonyabb eszközök, anyagok felhasználása átszövi az egyéni és professzionális szájhigiéniát is, bár nem lehetetlen a lézeres egyéni fogtisztítás, azért ebben a témakörben türelemre inteném az előadót és a hallgatót egyaránt.

Kinek ajánlja a kongresszuson való részvételt?

A kongresszus elsősorban klinikai fogászati higiénikusoknak szól. Nem lehet azonban eléggé hangsúlyozni, hogy az igazi preventív szemléletű fogorvosi munka elválaszthatatlan a megfelelő higiéniai viszonyok kialakításától, és így a téma, valamint az előadások egyaránt szólnak a fogorvoskollégáknak és asszisztenseiknek is.

Hogy látja a fogászat (különös tekintettel szakterületei, az esztétikai fogászat és az endodontia) jövőjét 5 év múlva?

A fogászat együtt változik a világgal, ez várhatóan a jövőben is így lesz. Érzékelhető a tendencia, ahogy nyílik az olló a mindent magas színvonalon, de nagyon magas árakon kínáló magán/ társas vállakozások és az alacsonyabb jövedelműeknek is szóló, egyszerűbb rendelők között. Várható sajnos az igazi orvosi munkának a háttérbe szorulása, az egyre növekvő számú jogi procedúra miatti adminisztratív túlterhelés, és a piaci verseny miatt növekvő rendelői design és a technológiai fejlesztések miatt. Az esztétikai fogászat fejlődése a digitalizálódás fokozódását, és emellett a direkt technikák gyakoribbá válását hozhatja, köszönhetően azoknak a kollégáknak, akik egyre nagyobb számban fejezik be tanulmányaikat úgy, hogy már megtanulták az új technikákat. Az endodontia fejlődésének el kell érnie azt az áttörést, amivel megszűnik a kizárólag a fő gyökércsatornára koncentráló fertőtlenítés, és lehetővé válik a valódi – egész gyökeret érintő – rehabilitáció. Persze szerencsére nem vagyok látnok, ezért ez inkább csak vízió…

Mit tanácsolna a frissen végzett kollégáinak, hogyan tudnak szakmai sikereket elérni?

Fontos a szakma szeretete, a továbbképzés, a precizitás, az emberismeret és -szeretet, a megfelelő életpályamodell eltervezése, a praxisfejlesztés ismerete, az orvosi gondolkodás…

…, de a legfontosabb…

… és ez ennek a kongresszusnak is a kimondott/ki nem

mondott esszenciája is…

az „individuális recall”. Aki érti – aki nem, én súgtam…

Köszönöm az interjút!

Dr. Wiedemann Petra

„…A fogászati beavatkozásoknak messzemenő hatása van az egész emberre” – Beszélgetés dr. Volom Andrással

Volom Andras ujMájus 29-én kerül megrendezésre a IV. Esztétikai Kongresszus, melyet Ön fog megnyitni. Megtenné, hogy néhány szóban bemutatja, milyen főbb témákat fognak napirendre tűzni?

A kongresszus, élve azzal a lehetőséggel, hogy hagyományosan nyitott, friss szellemű és előremutató témákat mutatott be eddig is, most kicsit másképp tekint a fogorvoslás és ezen belül az esztétikai fogászat aktualitásaira. Jó ideje érik bennem, hogy érdemes lenne a fogorvosi munkát a látás, látvány és látványtervezés oldaláról is körbejárni. A vizualitás alapvetően fontos számunkra. Milyen újdonságok, innovációk támogatják a látás és láttatás terén a fogorvosi munkát és az orvos-labor, valamint orvosbeteg kommunikációt? Mennyit számít a mikroszkóp az endodontián túl a unkánkban?

Melyik előadásra érdemes különösen odafigyelnünk?

Természetesen mindegyikre, hisz az előadók a szakterületük kiváló ismerői. Szó lesz pl.: a fotózásról, amely évek óta folyamatosan fejlődő téma, hisz az elvárások nőnek, a dokumentációs igény egyre komolyabb, és nem utolsósorban a kollégák is szeretnek elgyönyörködni saját és más orvosok munkáiban.

Kinek ajánlja a kongresszuson való részvételt?

Azok a kollégák, akik zászlajukra a fejlődést tűzték ki, élvezni fogják a kongresszust, mert reményeim szerint újdonságokat és igényes előadásokat fognak hallani.

A kongresszuson előadóként is szerepel. Megtenné, hogy pár szóban bemutatja előadását?

Lassan tíz éve tartottam egy előadást Bécsben, amelynek témája a vizuális észlelés, az e témában végzett kutatások és azoknak a preparációs munkára gyakorolt hatása volt. A kérdés az, hogy lehet-e a preparációs munkát könnyebbé tenni a vizuális percepció működésének jobb megértése által? Az előadás – mely akkor a kongresszuson első díjat kapott (több mint 30 előadás versenyéről volt szó) – egyértelműen azt találta, hogy igen, lehetséges. Erről szól a mostani előadás is, megfejelve az utóbbi évek gondolataival, tényeivel.

Több neves fogászati akadémia és társaság tagja. Szakmai sikerei közül mire a legbüszkébb?

Azt gondolom, hogy kevésbé címek és sikerek, mint inkább kollégák barátságára vagyok büszke. Öröm számomra, hogy a hazai neves előadók többségéhez baráti viszony fűz. Megtisztelő, hogy a fogászat olyan ikonjaival ápolok jó kapcsolatot, mint David Rudo, a Ribbond feltalálója, vagy Buddy Mopper, a Renamel tömőanyagok megalkotója. Leülni és beszélgetni velük a hivatásunkról vagy emberi dolgokról: ez számomra az igazi kincs.

Miként látja a fogászat (különös tekintettel az esztétikai fogászat) jövőjét 5 év múlva?

Azt hiszem, hogy a digitális eljárások, különösen a digitális lenyomatozás egyre pontosabbá válása, a tervezés számítógépesítése, a CAD/CAM-kivitelezés minőségben és árakban egyre közelebb kerülnek a napi felhasználóhoz. Ez a technikai fejlődés része, amely könnyen megjósolható. Komoly szemléletváltást tartok szükségesnek a tervezés fogorvosi oldalán. Meg kell értenie minden gyakorló fogorvosnak, hogy a fogászati beavatkozásoknak messzemenő hatása van az egész emberre. Sokkal mélyebb együttműködés szükséges a medicina más ágai és a fogászat között, mert nagyon igaz, hogy a fog végén ott a páciens is…

Mit tanácsolna frissen végzett kollégáinak, hogyan tudnak szakmai sikereket elérni?

Már mások megfogalmazták előttem: tanulni, tanulni, tanulni!

Köszönöm az interjút!

 

„Jó ideje érik bennem, hogy érdemes lenne a fogorvosi munkát a látás, látvány és látványtervezés oldaláról is körbejárni.”
„Új programunk a Prezervativ Dentist és a Dental Hygienist képzés” – Interjú dr. Gáspár Lajossal

Gaspar LajosMilyen újdonságokkal találkozhatunk a Gáspár Medical Center életében?

Már évtizedek óta folyamatosan figyelmünk középpontjában vannak azon eljárások és módszerek, melyek új technikákat jelentenek, ezek bevezetésével kiemelten foglalkozunk. Ezek sorában számos gyógyszer, különböző készítmények, 1985-től a lézertechnika, majd később a piezosebészet, legutóbb pedig a mágneses kalapács hazai bevezetésében játszottunk szerepet. Az utóbbi két évben kiemelt kérdésként, új projekt keretében, foglalkozunk a fentieken túlmenően kifejezetten a szövetek megőrzésével, a prevencióval, a prezervációval.

Mit jelentenek ezek a prezervációs eljárások, ez a parodontológiában már ismert tendencia?

Valóban a parodontológiában ismert törekvés az alveolus megőrzése, a csontstrukturák megtartásának az igénye. Itt véleményem szerint többről van szó. Inkább arról a szemléletről, hogy a lágyrészeket, csontszövetet, fogakat milyen technikai megoldásokkal tudjuk tudatosan és a betegek egyre növekvő igényeinek a figyelembevételével még jobban megőrizni vagy helyreállítani.

Konkrétan milyen eljárásokat sorolnak ebbe az új módszertanba?

Folyamatosan bővülnek ebbe az eljárásrendszerbe, módszertanba kerülő eljárások. A tradicionális és jól bevált, és most már ismert lézersebészet, softlézer-terápia, APDT, piezosebészet mellett már előrehaladtunk a mágneses kalapács alkalmazásával, még újabb módszerek bevezetésével is. Így elkezdtük a munkát a mikroszkópos szájsebészet, mikroszkópos implantológiai eljárások, mikroszkópos sinus lift módszereivel, fogászati mikrotechnikákkal. Együttműködésben partnereinkkel folyamatosan dolgozunk a szálerősítéses szalagrögzítéses eljárásokon, a speciális csontgyűjtési, csontpótlási technikákon, a titánhálók és membránok alkalmazásával az implantológiában és a parodontalis regenerációban. Mindezeket folyamatosan beépítjük az elméleti és gyakorlati képzésekbe.

Milyen módon ismerhetik meg a fogorvosok és más, a fogászatban dolgozó szakemberek ezeket az Önök által alkalmazott új módszereket?

Már az Upgrade 2015-ös konferencián a piezokonferencia és workshop, valamint a lézerkonferencia és workshop programjaiban számos eljárás bemutatásra kerül, néhány módszert ismertetünk, és sok tapasztalatot már beépítettünk az anyagokba. Az Ecto Derma Orvostovábbképző Központ 2015-ben elindított egy új képzési programot, melynek címe: „Preventiv és Prezervativ Dentist és Dental Hygienist képzés”. Ennek keretében a képzési programban a következő modulok szerepelnek: Új eljárások a fogorvosi gyakorlatban; Szájüregi megbetegedések felismerése, szűrése és jelentősége a praxisban; Ínysorvadás lézerkezelése; Workshop – modellgyakorlatok; A góckérdés, parodontális tasakok szerepe a szívinfarktus, agyvérzés, koraszülés, cukorbetegség esetén; Implantációs eljárások (az ínysorvadás és annak implantológiai vonatkozásai); A szervezet általános állapota és a fogászati, szájsebészeti, implantológiai beavatkozások. A képzési programokon nemcsak fogorvosok, hanem szájhigiénikusok és asszisztensek is részt vehetnek. A szakdolgozók nálunk 50%-os tandíjkedvezményben részesülnek. A Laser Dentist és Laser Dental Hygienist képzési programokban már 43-an szereztek oklevelet, és jelenleg is folynak a modulok. Hasonlóan várjuk az érdeklődőket a prevenciós és prezervációs képzésekre.

Köszönöm a beszélgetést, sok sikert kívánok az új programokhoz!

T.L.